Waarom

Deze actie is er niet zomaar, deze actie is nodig. Huiselijk geweld is één van de belangrijkste redenen dat vrouwen hun toevlucht zoeken tot de vrouwenopvang. En op huiselijk geweld rust een taboe. Veel mensen denken dat het in hun omgeving niet voorkomt. Want huiselijk geweld is vrijwel onzichtbaar.

De cijfers liegen er echter niet om. Een miljoen mensen hebben jaarlijks te maken met huiselijk geweld. 200.00-230.000 mensen zelfs met ernstige vormen en herhaaldelijk. 118.000 kinderen worden jaarlijks mishandeld. Per jaar vinden zo’n 50 mensen de dood door huiselijk geweld. In elke schoolklas zitten gemiddeld 2 kinderen die te maken hebben met huiselijk geweld.

Kortom: 1 op de 15 mensen heeft hier mee te maken. En we kennen allemaal wel 15 mensen, toch?

 

Soms is vluchten de enige optie

Als de situatie onhoudbaar wordt, is vluchten soms de enige mogelijkheid. En niet iedereen heeft een sociaal vangnet waar een beroep op gedaan kan worden. Of soms is de schaamte te groot om aan te kloppen.

Daar sta je dan: tasje, kind, soms meerdere kinderen. En geen plek om naar toe te gaan. Voor de vrouwen en kinderen in die situaties is de vrouwenopvang dag en nacht geopend. 

Eenmaal opgevangen, gaan de hulpverleners van Het Kopland aan het werk. Want de vrouwen en kinderen worden geholpen met het herinrichten van hun leven. Ze worden geholpen met het (her)vinden van een plek op de arbeidsmarkt, met het vinden van woonruimte en krijgen intensieve begeleiding in het verwerken van het gebeurde. Helemaal voor de kinderen essentieel. 

 

Rust, ruimte en veiligheid: essentieel

Een leven vanuit een crisissituatie herinrichten naar een stabiele gezinssituatie is geen makkelijke opgave. Dat vergt inzet, energie en moed. En: een rustige, veilige omgeving met voor vrouwen en kinderen de ruimte om weer zichzelf te kunnen zijn. 

De vrouwenopvang van Het Kopland is al ruim een eeuw gehuisvest in hartje Groningen. Een prachtig pand, maar niet meer met die rust en ruimte die er nodig is om de vrouwen en kinderen echt goed te kunnen helpen.

 

Meer privacy, meer ruimte

Zo is er weinig privacy; de moeders delen de slaapkamers met hun kinderen. En de woonkamer van de huidige appartementen moet worden gedeeld met vijf andere gezinnen. De noodvoorziening bestaat nu uit een stretcher op zolder; de vrouwenopvang wil nooit een nee verkopen. Buitenspelen gebeurt op het binnenplein. En de huidige buurt geeft weinig ruimte tot het leggen van nieuwe contacten die o zo nodig zijn voor deze vrouwen. 

Het nieuwe onderkomen gaat deze knelpunten oplossen:

  • De appartementen hoeven straks niet meer gedeeld te worden; zo kunnen de gezinnen in hun eigen ruimte verwerken en opbouwen. 
  • Er komen slaapkamers voor de kinderen.
  • Er komen noodkamers voor hele acute opvang.
  • Er is straks buitenruimte.
  • Een speciale ontvangstruimte gaat ontmoetingen met de vaders en andere familieleden makkelijker en prettiger maken. 
  • Het nieuwe pand komt in een woonwijk; dit biedt mogelijkheid tot het leggen van contacten. 

Oftewel: het nieuwe onderkomen in de Oosterparkwijk 

 

Waarom is er geen geld voor de inrichting?

Alle randvoorwaarden voor het pand zijn geregeld. Hierin worden we gesteund door de gemeente Groningen. Voor de inrichting is geen financiering. Dat is geen onwil, dat is realiteit. De fikse bezuinigingen overal in de maatschappij raken ook maatschappelijke organisaties zoals wij. En terecht, want we moeten allemaal inleveren.

Wij geloven echter dat we met steun van Groningen toch kunnen zorgen voor een mooie, veilige inrichting voor deze vrouwen en kinderen die het hard nodig hebben. Die nergens anders naartoe kunnen. Die rekenen op onze steun. Dat wij thuis geven. En u toch ook?


 

Kom in actie
Ex bewoonster Azize

Ex bewoonster Azize

"In 2010 ben ik vanuit Iran naar Nederland gekomen. 32
jaar was ik toen. Een vriend van mijn vader - een
Nederlander - had een werkvisum voor mij geregeld. Hij was
van het bedrijf waar ik voor werkte en ze hadden ook een
vestiging in Nederland. Mijn familie en ik vertrouwden deze
man. Nog steeds neem ik mijzelf kwalijk dat ik toen mijn lot
in zijn handen heb gelegd."

Geef een gift!